iunie 2, 2021 AcreaDesign

4 greseli in amenajarea unui dormitor

Cu siguranţă, reperul principal în amenajarea unui dormitor ar trebui să fie gustul personal în materie de decor. Îţi place lenjeria de pat cu motive florale? Nu există niciun motiv să nu o iei în calcul. Îţi doreşti un perete de accent cu tapet? Cu puţin research, poţi găsi cea mai bună variantă pentru tine. Însă atunci când aduni laolaltă toate ideile care-ţi plac , fără a porni de la un concept vizual sau de la o paletă cromatică, poţi comite cu uşurinţă greşeli. 

În acest articol, îţi povestim primele patru greşeli în amenajarea unui dormitor pe care le poţi evita cu ajutorul planificării sau dacă apelezi la serviciile specializate ale unui arhitect de interior:

1.  Culori si palete cromatice nepotrivite

Greşeala numărul 1? Alegi combinaţii de nuanţe nepotrivite pentru dormitor.

Modul cum le selectezi nu poate fi aleatoriu. Iar asta din două motive: nu orice combinaţie este una armonioasă şi nu orice culoare se pretează locului de dormit, unde ar trebui să-ți odihneşti privirea. Un roşu aprins te va agita. Clasicul dormitor cu decor comunist maro te va copleşi. Iar un mov regal îţi va menţine mintea mai activă decât ţi-ai dori înainte să stingi veioza. 

Pentru a deveni sanctuarul tău de linişte, dormitorul trebuie să aibă o cromatică potolită, preferabil în nuanţe pastel sau neutre. Iar dacă îţi doreşti foarte tare să introduci culoarea ta preferată, iar ea este una tare, adu-o în decor printr-un obiect de accent, care să nu ocupe proporţional foarte mult din cameră. Chiar şi aşa, îţi promitem că se va remarca.

Modul cum îmbini culorile este la fel de important precum culorile în sine. Nu te orienta spre contraste intense, în care un roşu purpuriu să rivalizeze cu un verde crud, ambele pe pereţi. Poţi începe cu o bază neutră, care să ocupe 60% din încăpere, iar apoi să contrastezi uşor cu o tăblie într-o culoare originală, ocupând 30% din spaţiu. Restul de 10%? Acolo ai libertate să aduci cea mai îndrăzneaţă opţiune. 

Printre paletele de culori potrivite pentru dormitor se numără:

  • Verde şi bej
  • Bleumarin şi roz prăfuit
  • Ivoire şi maro
  • Gri şi roz prăfuit

 

 

2. Mobilier in exces

Exemplu de propunere intr-un dormitor existent


Mai degrabă decât să aduci dinamica printr-o gamă variată de obiecte, joacă-te cu texturile şi cu înălţimile.

 

Ce ţi-am recomanda să eviţi, cu aceeaşi convingere? Aglomerarea dormitorului.Din păcate, nu am depăşit era cutiilor de chibrite, iar dormitoarele au rămas la fel de mici şi în majoritatea blocurilor noi. Dar trebuie să lucrăm cu ce avem. Nu înghesui şi o măsuţă de machiaj, şi un birou pentru lucrat de acasă, şi o bibliotecă la fereastră cu băncuță inclusă. Chiar dacă sunt elemente moderne, ce pot ridica valoarea unui spaţiu, împreună vor arăta ca un depozit de mobilă.

Porneşte de la o viziune minimalistă, în care să te raportezi obiectiv la spaţiul de care dispui şi să amenajezi conform acestuia. Uneori, asta înseamnă să scoţi din schemă chiar şi noptierele. Nu-i nimic. Luminile suspendate sunt la modă.

Măsoară cu atenţie dormitorul, calculează astfel încât să eliberezi căile de acces şi să te poţi mişca în voie prin cameră. Rezumă-te la strictul necesar, atunci când spaţiul nu-ţi permite mai mult. Iar dacă îţi doreşti neapărat să incluzi un anumit element într-un dormitor mic, pregăteşte-te de compromisuri: un pat mai îngust, lăzi de podea pentru a compensa lipsa unui dulap sau un televizor care nu stă pe o comodă TV, ci este ataşat de tavan, pentru a economisi spaţiu. În acelaşi timp, pentru a nu încărca şi mai mult camera, alege mobilier de culoare albă, fără detalii ornamentale.

 

3. Lumina nepotrivita

Lumina rece poate transforma dormitorul într-un mediu steril, fără viaţă.

 

 

La ce ne referim când vorbim despre lumina nepotrivită în dormitor? La o lumină rece, care să aducă o atmosferă încărcată şi deloc prietenoasă, sau la o lumină stridentă, de parcă ar fi un cabinet cosmetic. 

Lumina trebuie aliniată atmosferei pe care ţi-o doreşti în dormitor: una intimă, caldă, care să te energizeze pozitiv şi să îţi dea un sentiment de siguranţă. Acest lucru nu este compatibil cu o lumină rece, fie că vine de la un LED sau de la corpul central al încăperii. Alege, în schimb, o variantă caldă, în jurul valorii de 2000 de kelvini, care să te relaxeze şi să inducă un somn liniştitor.

Asta nu înseamnă că nu poţi avea mai multe surse de lumină. Ba chiar îţi recomandăm lumini laterale cu becuri incadescente, prinse de un abajur suspendat în tavan. Dacă ai şi un colţ de lectură, poţi include cu succes şi un lampadar supradimensionat cu bec cu halogen. Iar măsuţa de machiaj poate avea propriul set de spoturi în laterale, pentru a nu genera umbre pe față în timpul machiajului.

Credem totusi ca impachetatul cadourilor tine mai mult de dragostea cu care este oferit cadoul respectiv, de aici porneste totul, daruirea si inspiratia. Este o mica opera de arta care scoate din anonimat cadoul. Asa ca ai incredere ca vei reusi si incearca sa alegi materiale care iti inspira ceva, fie ca este vorba de culoare, textura, sentimente sau asocierea lor.

 

4. Design încărcat

Chiar dacă se apropie de argumentul mobilierului în exces, greşeala designului încărcat are o diferenţă de nuanță: uneori nu cantitatea elementelor din dormitor strică, ci estetica acestora, chiar dacă ai un singur pat şi un suport de umeraşe.

Dacă locuieşti într-un bloc vechi, cu pereţi de 2.50 şi acoperiţi de calciu, un pat cu baldachin, fie el şi de 1.40, nu se va preta. Va părea înghesuit într-o cutie. Acest lucru este valabil şi dacă îţi doreşti un dulap din lemn masiv, cu sculpturi din lemn, iar dormitorul nu susţine această grandoare. Un design încărcat poate include un tapet cu motive vegetale aglomerate şi într-o culoare închisă într-un dormitor minuscul, fără o sursă de lumină naturală. 

Cea mai sigură alegere este prezenţa unui singur obiect ieşit din comun, dar aliniat dimensiunilor, stilului şi cromaticii dormitorului. Iar restul obiectelor pot susţine estetica remarcabilă a acestuia, prin simplitatea lor. 

Dacă ţi-e teamă să nu cazi în capcana unor astfel de greşeli, te aşteptăm cu şi mai multe sfaturi în cadrul unei întâlniri cu echipa Acrea Design. Avem o mulţime de idei pentru dormitorul tău şi abia aşteptam să le adaptăm nevoilor, dorinţelor şi preferinţelor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contact

Hai sa ne cunoastem.

Suntem gata sa va impartasim experienta noastra
si sa va aducem in lumea creativa a designului interior

0724.105.506

0763.743.660

Contact